Σελίδες

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Προτάσεις για την προώθηση της νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας

Την προηγούμενη εβδομάδα παρευρέθηκα σε συζήτηση με τίτλο «Συζητάμε, Καταγράφουμε, Συνεργαζόμαστε». Ήταν η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων που θα διεξάγει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με στόχο να διερευνηθούν τα υπάρχοντα προβλήματα και να δρομολογηθούν οι καλύτερες και αποδοτικότερες δράσεις και συνέργειες για την ενίσχυση της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας. Στην εκδήλωση, υπό την παρουσία του πρωθυπουργού, συμμετείχαν 100 περίπου νέοι και καινοτόμοι επιχειρηματίες.

Στους συμμετέχοντες απεστάλησαν ερωτηματολόγια τα οποία και έπρεπε να συμπληρωθεί μέχρι και τις 26/10.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εμένα είχαν δύο ερωτήσεις οι οποίες ακολουθούν μαζί με τις απαντήσεις που έδωσα.

"Υπάρχουν άλλα κίνητρα που πιστεύετε ότι πρέπει να παρέχει η Πολιτεία για τη στήριξη της νεανικής-καινοτομικής επιχειρηματικότητας;"

Η πολιτεία μπορεί να υιοθετήσει, χρηματοδοτήσει και προωθήσει νέες καμπάνιες για την στήριξη της νεανικής – καινοτομικής επιχειρηματικότητας. Σχετικά με τις νέες καμπάνιες προτείνω τις εξής τρεις:

  • Brain-them-back. Καμπάνια για να επιστρέψουν Έλληνες επιστήμονες στην Ελλάδα. Όπως υπάρχει η καμπάνια για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα (Bring them back) να δημιουργηθεί η υποδομή (μέσω του νέου portal που σχεδιάζει το υπουργείο) όπου επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό να μπορούν να πληροφορούνται για πιθανούς τρόπους ανάπτυξης συνεργασιών στην Ελλάδα, κινήτρων ή εργαλείων χρηματοδότησης για να ιδρύσουν μία νέα καινοτόμο εταιρεία στη χώρα μας, ενώ παράλληλα ιδιώτες να μπορούν να πληροφορούνται για την έρευνα που κάνουν Έλληνες στο εξωτερικό στην οποία ενδέχεται να θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση/τεχνογνωσία κτλ.
  • Εθνική Ελλάδος Καινοτομίας. Με υποστήριξη κάποιου μεγάλου χορηγού (πχ ΟΠΑΠ ή κάποια τράπεζα όπως κάνουν για τις Ελληνικές αθλητικές Εθνικές ομάδες) θα δημιουργηθεί μία ομάδα με τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες Ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας. Τα κριτήρια επίλογης ια έχουν να κάνουν με την ποσοστιαία αύξηση του κύκλου εργασιών και κερδών, του ειδικευμένου προσωπικού, του αριθμού των καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών, των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κοκ. Επιλέξιμες θα είναι εταιρείες ηλικίας 3-5 ετών. Τα προνόμια συμμετοχής για τις εταιρείες πέραν της τιμητικής διάκρισης θα είναι αρκετά, καθώς θα τους παρέχονται σύμβουλοι για καθοδήγηση, η δυνατότητα συμμετοχής σε επιχειρηματικές αποστολές και διεθνής εκθέσεις, έξτρα μοριοδότηση σε χρηματοδοτικά προγράμματα, χαμηλότοκα δάνεια κ.α.
  • Εθνική Ελλάδος Καινοτομίας Ελπίδων. Παρόμοιο με το πάνω αλλά για εταιρείες 0-2 ετών όπου μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση θα λαμβάνει η παγκόσμια εμβέλεια των προϊόντων και υπηρεσιών τους και το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, παρά ο κύκλος εργασιών και το προσωπικό. 

"Πως μπορεί η Πολιτεία να σταθεί αρωγός στην δημιουργία επιχειρηματικών clusters ή incubators; Σε ποια κίνητρα πρέπει να δοθεί έμφαση;"

Μεταξύ άλλων πρότεινα:

Να ενισχύσει η πολιτεία τα κομμάτια εκείνα του οικοσυστήματος καινοτομίας που είναι ανύπαρκτα ή προβληματικά ώστε μία καινοτόμος ομάδα ανθρώπων να μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες γνώσεις και κεφάλαια για να αναπτυχθεί. Σκεφτείτε το μοντέλο ως εξής:

Business Plan Competitions -> Pre-Incubators -> Incubators -> Venture Capital/Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα/Δημόσιες επιχορηγήσεις -> IPO/Εξαγορά/Συγχώνευση 


Για να ολοκληρωθεί η παραπάνω αλυσίδα το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα σε ιδιώτες για να εμπλακούν ενεργά στην υποστήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος. Αυτό μπορεί να γίνει με φορολογικά κίνητρα ή/και με ανάληψη μέρους του επιχειρηματικού κινδύνου.

Φορολογικά κίνητρα μπορούν να δοθούν με τη μη φορολόγηση του συνόλου των προσωπικών εσόδων ιδιωτών ή των κερδών εταιρειών που επενδύονται σε καινοτόμες επιχειρήσεις. Για να καταστεί αυτό εφικτό θα πρέπει να υιοθετηθεί από την πολιτεία ο θεσμός των επιχειρηματικών αγγέλων οι οποίοι ανάλογα με το επιχειρηματικό τους παρελθόν θα επενδύουν μεμονωμένα ή συλλογικά σε νέες καινοτόμες εταιρείες.

Εκτός των φορολογικών κινήτρων, το κράτος μπορεί να επιδοτήσει τις εταιρείες επενδύοντας σε αυτές. Κάθε νεοσύστατη ή νέα επιχείρηση θα λαμβάνει ένα ευρώ για κάθε ένα ευρώ που θα επενδύσει σε αυτή ιδιώτης (επιχειρηματικός άγγελος) ή ιδιωτικός φορέας (πχ venture capital). Με τον τρόπο αυτό τα δημόσια χρήματα τοποθετούνται μαζί με ιδιωτικά, διασφαλίζοντας πως τα δημόσια χρήματα τοποθετούνται μεν σε εταιρείες με αυξημένο ρίσκο, όμως το επιχειρηματικό τους μοντέλο έχει προοπτικές και αυτό αξιολογείται από ιδιώτες επενδυτές που επενδύουν σε αυτές.

Τα χρήματα επιστρέφουν στο δημόσιο αν η εταιρεία εξαγοραστεί ή συγχωνευτεί ενώ μέσα στην πρώτη τριετία θα μπορούν οι υπόλοιποι μέτοχοι να εξαγοράσουν το μερίδιο του δημοσίου καταβάλλοντας ολόκληρο το αρχικό ποσό συν ένα ετήσιο ποσοστό (πχ 5%). Αν η εταιρεία αποτύχει οι μέτοχοι αυτής δεν οφείλουν να αποζημιώσουν το δημόσιο.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Βαφτίσια μέσω social media!! Βρέθηκε e-νονά

Τον τελευταίο μήνα προετοιμάζουμε μία νέα εταιρεία. Και φυσικά έφτασε η στιγμή της συζήτησης σχετικά με την ονομασία αυτής. Όχι δεν αναφέρομαι στο τεχνοκρατικό κομμάτι που φαντάζομαι θα είναι κάτι σε «ΕΓΩ και ΣΙΑ Ε.Ε.» αλλά στο διακριτικό τίτλο αυτής.

Συνεργάτης copywriter ετοίμασε μία λίστα από πιθανά ονόματα, με γνώμονα την ιδιότητα της νέας εταιρείας η οποία θα αποσκοπεί στην τόνωση της καινοτομίας και του επιχειρείν (περισσότερες πληροφορίες στο προσεχές μέλλον).

Από την εν λόγω λίστα απουσίαζαν όλες οι δικές μου προτάσεις. Έκαστος στο είδος του λένε… Διαλέξαμε λοιπόν αυτές που άρεσαν περισσότερο ενώ ταυτόχρονα είχαν κι ελεύθερο domain .com ή .eu . Η αρχική πρόταση ήταν το Futunary.com. Σημειώστε στο σημείο αυτό, πως η εύκολη απομνημόνευση του ονόματος δεν αποτελούσε στόχο, καθώς δεν απευθυνόμαστε στο ευρύ κοινό. Θέλαμε κάτι ωραίο και εύηχο. Αφού αγόρασα το domain, είπα να ρωτήσω και τους φίλους μου σε Facebook και Twitter για το πώς τους φαίνεται το Futunary.com.

Δεν τους άρεσε καθόλου. Μάλιστα, μία φίλη το έψαξε στο Google και τα αποτελέσματα ήταν ακόμα χειρότερα. Αντί για αποτελέσματα σχετικά με το FUTUNARY βγήκαν αποτελέσματα για τη λέξη futanari και πρώτη στη λίστα ήταν η Wikipedia.

Με τη βοήθεια μερικών φίλων το πολύ σε μισή ώρα είχαμε όλους τους λόγους για να απορρίψουμε το Futunary, όπως επίσης είχαμε λάβει καλές προτάσεις και ιδέες. Την επόμενη ημέρα έκανα μία λίστα στο Listiki (ένα Start up απόλυτα εθιστικό που δίνει τη δυνατότητα να φτιάξεις τις δικές σου λίστες και να τις μοιραστείς με άλλους, οι οποίοι με τη σειρά τους να τις προσαρμόσουν) με τα επικρατέστερα ονόματα. Όχι μόνο άλλαξε η σειρά, καθώς τα πιο δημοφιλή κατ’ εμένα έπεσαν αρκετά στην κατάταξη, αλλά προστέθηκαν και άλλα.

Facebook, Tweeter, Listiki, όλα μαζί δημιούργησαν αρκετό θόρυβο έτσι ώστε διάφοροι φίλοι να αναμειχθούν και να συμμετάσχουν σε κάτι που με τον «παραδοσιακό» τρόπο θα γινόταν σε ένα κλειστό meeting room ή θα έπρεπε να ανατεθεί σε ομάδα ειδικών για τη διεξαγωγή έρευνας, τη δημιουργία think tank κοκ.

Αυτή η αναζήτηση κατέληξε την Παρασκευή με αυτό το wall post.

Αφού το έχεις το Social Network, ρώτησε το !!

 

ΥΓ ευχαριστούμε την e-νονά μας της οποίας το όνομα θα αποκαλυφθεί μαζί με το εταιρικό site

Posted via email from Georgios Gatos