Σελίδες

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Μειώνοντας τον κίνδυνο αποτυχίας νέων προϊόντων και υπηρεσιών

Ευκαιρία τα εν εξελίξει προγράμματα ενίσχυσης δραστηριοτήτων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης

Σε τρία διακριτά στάδια επιμερίζεται το ρίσκο που λαμβάνει μία επιχείρηση κατά τη διαδικασία εμπορευματοποίησης ενός νέου προϊόντος ή υπηρεσίας, δηλαδή από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι τη μετατροπή της σε πλήρες προϊόν ή υπηρεσία. Το πρώτο στάδιο σχετίζεται με το σχεδιασμό και ανάπτυξη του νέου προϊόντος ή υπηρεσίας. Ειδικότερα στην περίπτωση ενός νέου προϊόντος, το ρίσκο είναι αυξημένο, καθώς για την κατασκευή και δοκιμή της αποτελεσματικής λειτουργίας του πρωτοτύπου, απαιτούνται πολλαπλοί πόροι (προσωπικό, υποδομές, κεφάλαια κοκ) μέχρι την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Στο δεύτερο στάδιο συναντούμε κινδύνους που σχετίζονται με την αποδοχή του νέου προϊόντος ή της υπηρεσίας από το κοινό-στόχο, καθώς συχνά οι επιχειρήσεις αποτυγχάνουν να καλύψουν την ανάγκη της πελατειακής βάσης στόχο. Τέλος, στο τρίτο στάδιο συναντούμε κινδύνους που σχετίζονται με την διάθεση και προώθηση των νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Προβλήματα προκύπτουν στην επιλογή κατάλληλων καναλιών διανομής ή μέσων για την προώθηση του νέου προϊόντος ή υπηρεσίας.

Την περίοδο αυτή παραμένουν ανοικτά τρία χρηματοδοτικά προγράμματα στα οποία οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν αμοιβές προσωπικού, αμοιβές τρίτων βάσει συμβάσεων έργου, αγορά οργάνων και εξοπλισμού, αγορά τεχνολογίας – τεχνογνωσίας, μετακινήσεις, αναλώσιμα, και έξοδα πιστοποίησης, προτυποποίησης, κατοχύρωσης, καθώς και δικτύωσης για τη διάχυση – διάδοση των αποτελεσμάτων, τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι Ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να μετριάσουν το ρίσκο που θα λάβουν κατά τη διαδικασία εμπορευματοποίησης των ιδεών τους. Τα προγράμματα αυτά είναι:

1. «Δημιουργία - υποστήριξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, κυρίως υψηλής έντασης γνώσης (spin-off και spin-out)». Βασικό στόχο του προγράμματος αποτελεί η ενίσχυση της δημιουργίας και της εξέλιξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τεχνολογικής καινοτομίας, με απώτερο σκοπό την παραγωγή νέων προϊόντων, διεργασιών και διαδικασιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης. Η μέγιστη επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά το 1.000.000. Ευρώ. Η επόμενη καταληκτική ημερομηνία είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2009.

2. «Υποστήριξη Νέων Επιχειρήσεων για Δραστηριότητες Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ)». Απευθύνεται σε νέες επιχειρήσεις έως 6 ετών από την ίδρυσή τους (ανεξαρτήτως μεγέθους και μορφής), ή επιχειρήσεις (ανεξαρτήτως μεγέθους, μορφής και χρόνου λειτουργίας) οι οποίες δεν έχουν χρηματοδοτηθεί για έρευνα έως σήμερα, ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά έργο ανέρχεται σε 200.000 Ευρώ. Τμήμα του έργου μπορεί να ανατεθεί υπεργολαβικά σε ερευνητικούς – τεχνολογικούς φορείς (π.χ. εργαστήρια ΑΕΙ). Η επόμενη καταληκτική ημερομηνία είναι στις 15 Σεπτεμβρίου 2010.

3. «Υποστήριξη Ομάδων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για Δραστηριότητες Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ)». Απευθύνεται σε ομάδες Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων ΜΜΕ με κοινά προβλήματα, που έχουν την ανάγκη εξειδικευμένου φορέα για την υλοποίηση μέρους της αναγκαίας έρευνας. Η πρόταση υποβάλλεται από τρεις ή περισσότερες ΜΜΕ, που έχουν κλείσει μια τουλάχιστον ετήσια οικονομική χρήση, με τη συμμετοχή ενός τουλάχιστον εξειδικευμένου φορέα (Πανεπιστήμιο, Ερευνητικό Κέντρο, κλπ.). Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά έργο ανέρχεται σε 500.000 Ευρώ. Η επόμενη καταληκτική ημερομηνία είναι στις 31 Μαΐου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου