Απόδειξη αποτέλεσε το 1ο AppCamp Greece που ολοκληρώθηκε εχθές. Για δύο εβδομάδες, οκτώ ομάδες με τέσσερα άτομα περίπου έκαστη, διαφορετικών ηλικιών, δούλεψαν σε συνεργατικούς χώρους (coworking spaces) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, προετοιμάζοντας έξυπνες εφαρμογές που σε λίγο καιρό θα μπορούμε να “κατεβάσουμε” στα κινητά μας τηλέφωνα.
Ορισμένες από τις ιδέες που εξελίχθηκαν αφορούν στην προώθηση της Ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, στην εξεύρεση παραλιών βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, στην εύκολη εύρεση σημείων με ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, στην εύρεση θέσεων parking, στην αύξηση της πίστης (loyalty) των πελατών χώρων διασκέδασης, στην βοήθεια ατόμων με alzheimer και στη δημιουργία επιμορφωτικών παιχνιδιών για παιδιά.
Το AppCamp είναι ένα πανελλήνιο πρόγραμμα επιτάχυνσης ιδεών, με στόχο την εμπορική τους εκμετάλλευση σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ως πρόγραμμα αποτελεί καινοτομία, καθώς δεν μιμείται ξένα προγράμματα, αλλά συνδυάζει καλές πρακτικές αυτών με μία μεθοδολογία προσαρμοσμένη στις ανάγκες νέων Ελληνικών ομάδων επιστημόνων και επιχειρήσεων. Το 1ο AppCamp σκόπιμα εστίασε στον κλάδο κινητών εφαρμογών, αναγνωρίζοντας την παγκόσμια επιτυχία που πέτυχαν αρκετές Ελληνικές εταιρείες του κλάδου και δημιουργώντας τη βάση στην οποία νέες ομάδες ή εταιρείες θα υλοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Εναλλακτικά, οι ομάδες αυτές είναι πολύ πιθανό να ενσωματωθούν σε υφιστάμενες εταιρείες του κλάδου, καθώς υπάρχει έλλειψη στην αγορά εργασίας για προγραμματιστές κινητών εφαρμογών για πλατφόρμες όπως το Android, iOS και WP7.
Πώς, λοιπόν, ο χρόνος έγινε χρήμα; Οι συμμετέχουσες ομάδες καθοδηγήθηκαν δωρεάν από μία ομάδα μεντόρων που συνδυάζουν ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων στους τομείς προγραμματισμού, web, μάρκετινγκ και χρηματοδότησης επιχειρήσεων. Παρουσιάσεις γύρω από αυτές τις θεματικές πραγματοποιήθηκαν σχεδόν καθημερινά για δύο εβδομάδες, ενώ κάθε μέντορας αφιέρωσε χρόνο σε κάθε ομάδα ξεχωριστά, ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο χρόνος αυτός βοήθησε στον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση των ιδεών, καθώς στην αποφυγή λαθών. Από την άλλη, ο χρόνος των μελών των ομάδων που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αλλού και να αμειφθούν για τις υπηρεσίες τους, αφιερώθηκε στην ανάπτυξη και υλοποίηση των ιδεών τους.
Ο χρόνος δηλαδή των μελών των ομάδων και των μεντόρων αποτέλεσε το αρχικό τους κεφάλαιο. Αν προσθέσουμε σε αυτό το αρχικό κεφάλαιο, τις χορηγίες που λάβανε σε είδος από τους συνεργατικούς χώρους που τους στέγασαν, τη δωρεάν χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων φιλοξενίας που κάλυψαν ιδιωτικές εταιρείες κατά τη διάρκεια του AppResort (πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 9-10 Ιουλίου στην Πορταριά Πηλίου), οι ομάδες αυτές έλαβαν αξία αρκετών χιλιάδων Ευρώ.
Επιπλέον, το γεγονός πως η συμμετοχή στο AppCamp προϋπέθετε την αποδοχή συγκεκριμένης μεθοδολογίας ανάπτυξης σε τεχνικά και επιχειρηματικά θέματα, οι ομάδες εξοικονόμησαν και αρκετές χιλιάδες ευρώ κυρίως λόγο της βέλτιστης αξιοποίησης του χρόνου τους.
Δεδομένου ότι οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε “δημιουργούν” ανεκμετάλλευτο χρόνο, δράσεις όπως το AppCamp χρησιμοποιούν δημιουργικά αυτό το απόθεμα, θέτοντας τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο των νέων και ταλαντούχων της χώρας μας. Οι παγκόσμιες αγορές, όπως αυτές των κινητών εφαρμογών έχουν πολύ χώρο για ανάπτυξη, άσχετα από τον τόπο κατοικίας σου.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ήταν μία καθαρά εθελοντική πρωτοβουλία, η οποία είχε ως αφετηρία και την THERMI A.E., όμως δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τις χορηγίες αξιόλογων εταιρειών όπως το vrisko.gr, τη Virtual Trip, τη Niobium Labs, τη Bugsense, την peopleperhour.com, την Indifex και το CoLab, καθώς και άριστων επαγγελματιών από τους χώρους που αναφέραμε.
* Περισσότερες πληροφορίες στο www.appcamp.gr και info@appcamp.gr
* Οι φωτογραφίες είναι του Θωμά Τζήρου και μπορείτε να δείτε το σύνολο τους από το Demo Night του AppCamp στη Θεσσαλονίκη εδώ
* Το post αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο ιστολόγιο μου στην ιστοσελίδα της Παράλλαξης (http://parallaximag.gr/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου