Σελίδες

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Διεθνής δυσκολία χρηματοδότησης καινοτόμων επιχειρήσεων

Χρειάζεται κατάλληλη στρατηγική για την προσέλκυση κεφαλαίων συμμετοχών

Οι μέσες αποδόσεις των Αμερικανικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων Συμμετοχών σημείωσαν πτώση 57,8% την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση της Cambridge Associates (27/10/2009), η οποία παρακολουθεί τις μέσες αποδόσεις των επενδύσεων των μελών της Εθνικής Ένωσης Εταιρειών Venture Capital (NVCA) των ΗΠΑ, οι μέσες αποδόσεις για την περίοδο Ιουλίου 1999 – Ιουνίου 2009 ήταν 14,3%, ενώ για τη δεκαετία Ιουλίου 1998 – Ιουνίου 2008 ήταν 33,9%. Αξίζει να σημειωθεί πως μια απόδοση της τάξεως του 14,3% ξεπερνά κατά πολύ τις αποδόσεις των δεικτών Dow Jones Industrial Average (-0,4%), NASDAQ Composite (-3,74%) και S&P 500 (-2,22%)% για την αντίστοιχη περίοδο.

Η πτώση εξηγείται από το γεγονός ότι στα αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας δεν συμπεριλαμβάνεται η δραστηριότητα των μελών της NVCA κατά το πρώτο εξάμηνο του 1999, όταν πολλά μέλη απο-επένδυσαν με μεγάλα κέρδη εισάγοντας τις εν λόγω εταιρείες στις Αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές, όταν κι αυτές κυμαίνονταν σε ιστορικά υψηλά. Τότε ήταν και το τέλος εποχής για όσους επιχειρηματίες προσέλκυαν χρηματοδότες ισχυριζόμενοι πως μπορούν να πάρουν ένα μικρό ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς στο τομέα που δραστηριοποιούνται και κατόπιν να εισαχθούν σε κάποιο χρηματιστήριο με αποτίμηση εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη των κερδών τους.

Παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της χρηματοδότησης εταιρειών από επιχειρηματικά κεφάλαια συμμετοχών (private equity ή venture capital funds) παρατηρούμε τη δυσκολία σύναψης συμφωνίας μεταξύ των επιχειρηματιών και των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων.

Οι αιτίες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην σύναψη συμφωνίας είναι πολλές. Τρία βασικά εμπόδια που συναντούμε στο χώρο σχετίζονται με την ετοιμότητα του επιχειρηματία και της επιχείρησής του να δεχτεί χρηματοδότηση (Investor Readiness), την αποτίμηση της εταιρείας, και τέλος, τον βαθμό δυσκολίας της μελλοντικής απο-επένδυσης. Ειδικά σε εποχές κατά τις οποίες οι αποτιμήσεις εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο είναι χαμηλές, η έξοδος ενός fund -μέσω της εισαγωγής νέων εταιρειών στις οποίες συμμετέχει σε κάποια χρηματιστηριακή αγορά- αποτελεί ένα δύσκολο, λιγότερο επικερδές και χρονοβόρο εγχείρημα.

Επομένως οι εταιρείες που αναζητούν χρηματοδότηση θα πρέπει στοχεύουν σε μικρότερα κεφάλαια για την ανάπτυξη τους, σε λογική αποτίμηση, όπως και να παρουσιάσουν ένα ρεαλιστικό και επιτεύξιμο τρόπο εξόδου για τους νέους επενδυτές. Για το λόγο αυτό συνιστάται να στοχεύουν σε αγορές που μπορούν να προσεγγιστούν με λιγότερο κόστος ώστε να δημιουργήσουν ένα έστω και σύντομο αλλά επιτυχημένο ιστορικό (2-3 ετών) πωλήσεων.

Νέες και υφιστάμενες καινοτόμες επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν πληθώρα ανοικτών χρηματοδοτικών προγραμμάτων τα οποία στηρίζουν την ανάπτυξη πρωτοπόρων προϊόντων και υπηρεσιών, επιτρέποντας στις επωφελούμενες επιχειρήσεις να ωριμάσουν και να αυξήσουν τις πιθανότητες τους στο να προσελκύσουν κεφάλαια από εταιρείες Venture Capital. Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται funds που προχωρούν ενεργά σε συμμετοχές και για το λόγο αυτό οι υποψήφιες εταιρείες θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου