Σελίδες

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Το OpenCoffee στο 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας Θεσσαλονίκης

Αυτή ήταν η ομιλία που θέλησα να κάνω στην έναρξη της 15ης συνάντησης του OpenCoffee στα πλαίσια του 1ου φεστιβάλ καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Θεώρησα πως η έξτρα προβολή λόγω του φεστιβάλ θα φέρει νέο κόσμο που δεν γνωρίζει τι είναι το opencoffee και για το λόγο αυτό ετοίμασα μία ομιλία.

Όσοι ήσασταν παρόντες ίσως θυμάστε κάποια σημεία, καθώς δεν κατάφερα να διαβάσω μέσα από το κείμενο, το videaki δεν ακουγόταν και τελικά επικράτησε ο αυθορμητισμός και μία χαλαρότητα από εμένα και τον Απόστολο, η οποία έσπασε τον πάγο και προετοίμασε τη σκηνή για τους καλεσμένους ομιλητές. Το αποτέλεσμα της βραδιάς και τα σχόλια που εισπράξαμε ήταν πολύ θετικά, σε αντίθεση με τη συνολική διοργάνωση του φεστιβάλ την οποία ελπίζουμε να βοηθήσουμε περισσότερο στο μέλλον.

Το κείμενο που είχα ετοιμάσει ήταν το εξής:


"Καλησπέρα σας,

Καλώς ήλθατε στη 15η συνάντηση του OpenCoffee Θεσσαλονίκης.
Ονομάζομαι Γιώργος Γάτος, και μαζί με τον Απόστολο Κρητικό συντονίζουμε τους τελευταίους μήνες το θεσμό του OpenCoffee στη Θεσσαλονίκη. Είναι χαρά μας που βρισκόμαστε σήμερα εδώ και ευχαριστούμε τους διοργανωτές του 1ου Φεστιβάλ Καινοτομίας Θεσσαλονίκης για την πρόσκληση και τη φιλοξενία.

Η σημερινή συνάντηση δεν είναι μία τυπική συνάντηση. Συνήθως μαζευόμαστε σε κάποιο καφέ της πόλης και μοιάζει ως εξής

Ο θεσμός του Open Coffee δεν είναι καινούριος στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται εδώ και 2,5 χρόνια με παρουσία σε 6 ως τώρα πόλεις και πολλές χιλιάδες επισκεπτών σε περισσότερες από 60 συναντήσεις, 180+ παρουσιάσεις σε θέματα τεχνολογίας και αρχόμενης επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για ανοικτές συναντήσεις με αναφορά σε θέματα του επιχειρείν και των νέων τεχνολογιών υπό την οπτική του startupping. Φιλοδοξούν να αποτελέσουν αρωγό, όπως και πυροδότη, του συνόλου των δράσεων με αντικείμενο:
• τη δικτύωση προσώπων με κοινά ενδιαφέροντα για τη διαμόρφωση συνεργειών
• την καλλιέργεια της κουλτούρας της καινοτομίας και του επιχειρείν
• τη διάδοση των νέων τεχνολογιών, με έμφαση στο διαδίκτυο

Και γιατί αυτό;
Γιατί το διαδίκτυο δεν γνωρίζει σύνορα,
γιατί είναι έντασης γνώσης και όχι κεφαλαίου
γιατί η πρόσβαση σε αυτό γίνεται καθημερινά όλο πιο εύκολη, πιο φθηνή με περισσότερα μέσα από περισσότερο κόσμο.

Αλλά μην μου πείτε ότι ήρθατε εδώ για να ακούσετε κι άλλες ομιλίες για καινοτομία, το διαδίκτυο, το μέλλον που θέλει να το σχεδιάσεις, την κρίση, το νέο pornodvd, τη διαφθορά, άχρηστους πολιτικούς μαζί με τους παρατρεχάμενους τους και όλη την Ελληνική μιζέρια.

Όχι, εδώ μιλάμε για το μέλλον σήμερα. Γιατί οι άνθρωποι που θα σας μιλήσουν απόψε είδαν κάτι στο μέλλον και ξεκίνησαν να το κάνουν πράξη στο παρόν τους.

Με ρωτούν που κολλάει το όνομα OpenCoffee. Η ιστορία έχει ως εξής…
Ο θεσμός του Open Coffee ξεκίνησε στις 23 Φεβρουαρίου του 2007 από τον Saul Klein, ο οποίος μέσω του blog του απεύθυνε μια ανοιχτή και ανεπίσημη πρόσκληση σε όποιον ενδιαφέρεται να τον συναντήσει σε ένα Starbucks του κεντρικού Λονδίνου γράφοντας:

«Ας καθιερώσουμε στο εξής ένα σταθερό σημείο ανοικτών και περιοδικών συναντήσεων μεταξύ επιχειρηματιών, επενδυτών ή και οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, σε ένα εντελώς ανεπίσημο περιβάλλον»

Σε εκείνη την πρώτη συνάντηση περίπου 75 άτομα συμβατών περί start-up ενδιαφερόντων, συγκεντρώθηκαν, γνωρίστηκαν, αντάλλαξαν ιδέες και εμπειρίες, business cards και cocktails. To Open Coffee Club ήταν γεγονός.

Με ρωτούν ποιος κρύβεται από πίσω, αν βγάζουμε χρήματα, με ποια κριτήρια γίνονται οι επιλογές των ομιλητών….

Το OpenCoffee ξεκίνησε από μία άτυπη ομάδα, έγινε ΜΚΟ και σήμερα είναι μία κοινότητα. Χωρίς ΔΣ, εκλογές, γραφειοκρατία. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία. Ενημερωνόμαστε και Ενημερώνουμε. Όταν βρίσκουμε ή μας βρίσκει κάτι ενδιαφέρον, ορίζουμε τον τόπο συνάντησης, τη θεματική αυτής και το διαδίδουμε. Είναι τόσο απλό, είναι τόσο ανοικτό και για το λόγο αυτό επεκτείνετε διαρκώς.

Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να έχουμε 10 OC στη Θεσσαλονίκη, ένα το μήνα, από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο.

Πολλές φορές με πειράζουν φίλοι και γνωστοί γιατί αγχώνομαι με το πόσο κόσμο θα έχει σε κάθε συνάντηση. Η αλήθεια είναι ότι αγχώνομαι. Γιατί όσοι περισσότεροι τόσες περισσότερες οι επαφές, οι συνέργειες, η όρεξη για δουλειά και δημιουργία, επιτυχημένα και αποτυχημένα startups. Για να καταφέρουμε να έχουμε κάθε μήνα μία συνάντηση πρέπει να βρεθούν 30 περίπου ενδιαφέροντες ομιλητές, που είμαι σίγουρος πως υπάρχουν εκεί έξω, αλλά δεν τους ξέρουμε… για αυτό σας παρακαλώ θερμά να είστε σε επικοινωνία μαζί μας με ιδέες, προτάσεις και κριτική. Επικοινωνείτε με τους εξής τρόπους

Σήμερα έχουμε 4 ομιλητές, οι τρεις από αυτούς επιχειρούν ψηφιακά και διαδικτυακά. Θα μας μιλήσουν για τις δραστηριότητες τους, τις εμπειρίες τους, τα προβλήματα που συναντούν και πως προχωρούν. Ο τέταρτος έτρεχε το OC στη Θεσσαλονίκη πριν από τον Απόστολο κι εμένα και πλέον είναι μεταξύ άλλων και συνιδρυτής του OpenFund το οποίο επενδύει
στρατηγικά σε ιδέες και ομάδες από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας. Τους ευχαριστώ όλους που είναι εδώ μαζί μας και πάνω από όλα εσάς που βρίσκεστε κοντά μας.

Τα ελληνικά START UP είναι εδώ.

Ευχαριστώ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου