Σελίδες

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Salonikon Valley: Οι ετοιμασίες άρχισαν!!!

Τα γεγονότα
Επανεκκίνηση έκανε στις 8/10/2010 η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας με τους κυριότερους εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. Εννέα φορείς, κάτω από την ομπρέλα της ΑΖΚ, δεσμεύτηκαν να κάνουν πράξεις τα όσα οραματίζονται για την ανάπτυξη της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, ο αναπληρωτής υπουργός  Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κι ο υφυπουργός Παιδείας.

Η υπουργός δήλωσε: «Κανένα υπουργείο και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παράγει από μόνη της καινοτομία. Το κράτος θέτει απλά το θεσμικό πλαίσιο».


Στις 9/9/2010 ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων φορέων της ΑΖΚ.


Τα Highlights
1.       Η ατάκα του κου Πανάρετου προς τον κο Ξυνίδη. Σχολιάζοντας μία δήλωση του κου Πολίτη (CEO της PRI Project Development) ο κος Ξυνίδης είπε «από το στόμα του και στου Θεού το αυτί». Ο κος Πανάρετος άρχισε την ομιλία του λέγοντας πως το υπουργείο στο οποίο είναι υφυπουργός είναι αρμόδιο για τα θρησκεύματα, συνεπώς θα κάνει ό,τι μπορεί να μεσολαβήσει στο Θεό για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην περιοχή.

2.       Πολύ καλές ομιλίες από ομιλητές ξένους ή Έλληνες της διασποράς. Έδωσαν απτά παραδείγματα και σαφείς συμβουλές για την επιτυχία της ΑΖΚ. Ακόμα και μέρη των ομιλιών των πολιτικών είχαν κάποια ουσία.

3.       Ο όρος “Salonikon Valley” που τον άκουσα για πρώτη φορά από τον κο Τζήκα (ΣΕΠΒΕ)

4.       Άφαντος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΖΚ κος Αρζιμάνογλου.


Οι σκέψεις μου
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΖΚ κος Ιακώβου κάνει ένα καλό ξεκίνημα. Εμένα με κέρδισε. Το χειρίστηκε καλά το θέμα. Με τρομάζει και με χαροποίει παράλληλα το γεγονός πως 10 άνθρωποι όλοι κι όλοι, από δέκα φορείς της πόλης μπορούν να προχωρήσουν το εγχείρημα. Πόσο δύσκολο θα είναι άραγε να συνεργαστούν;

Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει πολιτική βούληση. Η καινοτομία είναι της μόδας και φοριέται πολύ. Δεν θέλει να είσαι διάνοια για να καταλάβεις πως η ανάπτυξη της οικονομίας είναι μονόδρομος και η αλλαγή της κουλτούρας από κρατοδίαιτες σε καινοτόμες επιχειρήσεις, η λύση σε πολλά από τα σημερινά προβλήματα (βλ. έλλειμμα, ανεργία). Συνεπώς η ΑΖΚ εκκινεί ξανά με ούριο άνεμο.

Όμως κάνανε ένα λάθος οι μισοί σχεδόν ομιλητές του πάνελ. Δηλώσανε ευθαρσώς πως πολιτεία και πανεπιστήμια είναι έτοιμα για μία συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τους επενδυτές, αφήνοντας μία αίσθηση πως οι τελευταίοι είναι αυτοί που υστερούν. Δεν νομίζω. Συμφωνώ ότι έχουν κάνει πρόοδο όμως το δημόσιο πρέπει να «ακούσει» και να προσφέρει τα απαραίτητα.


Η λύση μου
Πρέπει άμεσα να οριοθετηθεί γεωγραφικά η ΑΖΚ και το κυριότερο να θεσμοθετηθούν τα κίνητρα για τους εντασσόμενους σε αυτήν.

Παράλληλα, θα πρέπει να δουλευθεί και να ισχύσει πολιτική για τη δημιουργία ενώσεων business angels. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη 20-30 εύποροι επιχειρηματίες που θα προτιμούσαν να επενδύσουν σε νέες εταιρίες με προοπτικές ανάπτυξης, αν εκτός από την προοπτική του κέρδους είχαν και φοροαπαλλαγές ή άλλα αντίστοιχα κίνητρα. Αν συμμετείχαν με 50 ή 100 χιλιάδες ευρώ έκαστος, θα σχηματιζόταν μία ένωση με κεφάλαια ύψους μέχρι τριών εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν 12 με 14 εταιρίες.

Τα υπόλοιπα τα είπαν εχθές στη συνάντηση οπότε να μην τα επαναλάβω. Είναι η τελευταία ευκαιρία.

Πάντως το ποτήρι το βλέπω μισογέματο.

1 σχόλιο:

  1. Πάντως ο κ. Ιακώβου είναι από τις φωτεινές εξαιρέσεις σε αυτήν την πόλη που μπορεί να δημιουργήσει αξία στην παροπλισμένη εδώ και καιρό ΑΖΚ και πιστεύω πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Τον είχα καθηγητή στο ΜΒΑ στο Πα.Μακ. και το μάθημά του ήταν όλα τα λεφτά! Ελπίζω να τον αφησουν να κάνει δουλειά, γιατί ως γνωστόν αυτές οι θέσεις είναι και λιγάκι πολιτικές και ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα σου βάλει εμπόδιο... Να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή